Maui Jim Logo

Maui Jim
is een Peoria, een in Illinois gevestigde fabrikant van zonnebrillen. Het bedrijf werd in 1980 opgericht in Lahaina, Hawaï.

Vanaf 2015 was het bedrijf de op twee na grootste producent van zonnebrillen ter wereld.


Geschiedenis

De oorsprong van het bedrijf begon in 1980 toen een visser genaamd Jim Richards begon met de verkoop van zonnebrillen op de stranden van Maui, Hawaï. Hij stond bekend als de oorspronkelijke "Maui Jim".  Enkele jaren later ontwikkelde het bedrijf gepolariseerde zonnebrillen om de ogen te beschermen tegen schittering en ultraviolette stralen.

In 1991 kocht Walter Hester, een schipper die olieman werd, het bedrijf na het proberen van de zonnebril. Hij noemde het bedrijf Hester Enterprises, Inc.

In 1994 werd de in Illinois gevestigde RLI Vision de distributeur op het vasteland van het bedrijf, toen nog Maui Jim Zonnebril genaamd.

In 1996, kocht het bedrijf RLI Vision van zijn moedermaatschappij, Peoria, in Illinois gevestigde RLI Corp. en noemde het de nieuwe gecombineerde entiteit Maui Jim Inc. De transactie was zo gestructureerd dat RLI Corp een belangrijke aandeelhouder werd in Maui Jim, en het bedrijf verhuisde zijn hoofdkantoor naar Peoria. Het bedrijf behield een kantoor in Maui.

In 2004 opende het bedrijf een distributiecentrum in Braunschweig, Duitsland, een locatie die uiteindelijk het Europese hoofdkantoor werd.

In juni 2006 opende het bedrijf zijn eerste receptlaboratorium in Peoria, IL.

In 2011 kocht het bedrijf Zeal Optics, een in Colorado gevestigde ontwerper en fabrikant van gepolariseerde actiesportbrillen en zonnebrillen uit Boulder.

In 2015 had het bedrijf ongeveer 500 medewerkers in dienst. In 2015 werd het bedrijf ook de hoofdsponsor van het Maui Invitational Tournament van het universiteitsbasketbal.

In maart 2018 is het bedrijf begonnen met de verkoop van optische brillen. In juli opende het bedrijf zijn eerste receptlaboratorium buiten Peoria, gevestigd in het Europese hoofdkantoor in Braunschweig.