UV- straling

UV- straling

Wist u dat u uw ogen kunt verbranden? Veel mensen niet. Dat UV- straling gevaarlijk is voor uw huid is algemeen bekend. Echter zijn weinig mensen op de hoogte van het gevaar van UV- straling voor de ogen. Wanneer u uw ogen niet beschermt tegen de zon, kan dit leiden tot permanente oogschade en allerlei oogziektes en -aandoeningen. Dit merkt u niet direct. De effecten worden pas merkbaar na een langere periode. Bescherm uw ogen daarom altijd met een goede zonnebril.

Wanneer is de UV- straling het hoogst?

De kracht van de zon is niet altijd even sterk. In de zomermaanden is de UV- straling het hoogst tussen 10 en 15 uur. Het risico op oogbeschadiging is echter het hoogst haverwege de ochtend en later op de middag. Maar ook in de winter kan de straling erg gevaarlijk zijn. Het weerkaatsen van de zon door sneeuw, water en zand zorgt voor extra blootstelling aan het zonlicht, wellicht zonder dat u het doorheeft. De UV- straling is zelfs zo hoog op wintersport dat dit sneeuwblindheid tot gevolg kan hebben. Hoe dichter u bij de evenaar komt, hoe hoger de UV- straling is. Wees daarom altijd erg alert wanneer u op vakantie gaat. Draag daarom wanneer de zon schijnt de hele dag een goede zonnebril die uw ogen voor 100% beschermt tegen UV- straling.

Zonnebrilglazen

Hoe donkerder de glazen, hoe beter de zonnebril? Fout! Hoewel het misschien logisch klinkt, is het absoluut niet waar. De kleur van de zonnebrilglazen gaat alleen de verblinding van het zichtbare licht tegen. De kleur van de zonnebrilglazen zegt daarentegen helemaal niets over de schadelijke effecten van UV- straling. De zonnebrillen uit ons assortiment bevatten UV400. Dit betekent dat uw ogen voor 100% beschermd worden tegen de schadelijke effecten die UV- straling veroorzaken.

Kinderen

Kinderogen zijn extra kwetsbaar. Toch beschermt 82% van de Nederlandse bevolking hun ogen niet. Dat kinderogen extra kwetsbaar zijn, komt doordat kinderen grotere pupillen hebben en de lenzen minder beschermend pigment bevatten. Voordat kinderen 18 worden, zijn ze al voor 80% blootgesteld aan alle UV- straling die zij gedurende hun hele leven zullen ondervinden. Daarom is het extra noodzakelijk kom uw kind te beschermen tegen de straling van de zon. Zo voorkomt u dat uw kind hier op latere leeftijd hinder van ondervindt.